Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (2024)

Smartphoneverslaving is een ander toenemend probleem in de wereld dat onze aandacht nodig heeft. Je zou kunnen lachen en ontkennen waarom iemand naar het scherm staren een verslaving zou noemen, maar geloof ons: dat is het ook! Nou ja, niet iedereen die naar het scherm staart, is een verslaafde; sommigen proberen gewoon een echt gesprek of een onderwerp dat wordt besproken te vermijden. Dus om onderscheid te maken tussen smartphoneverslaafden en degene die zich voordoet als smartphoneverslaafde, heeft hij een poging gedaan om een ​​nieuwe terminologie te bedenken: Phubbing!

Laten we meer weten over Phubbing en hoe het onze geestelijke gezondheid en relaties beïnvloedt en waarom het anders is en toch deel uitmaakt van smartphoneverslaving.

WAT IS PHUBBEN?

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (1)

Het woord Phubbing ontstond in 2012. Het woord is een combinatie van ‘Telefoon’ en ‘Snubbing’. Het definieert doorgaans het gedrag van een persoon die in een sociale situatie het liefst naar het scherm van zijn mobiele telefoon staart en mensen in de buurt negeert.

WAAROM IS HET BELANGRIJK OM TE BEGRIJPEN?

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (2)

Of je het nu merkt of niet, je bent vast meer dan eens door mensen gephubt. Nou, het kan zijn gebeurd terwijl je met je broer over je werk praatte, met je partner over een belangrijke kwestie praatte en zij hun telefoon ontgrendelden om iets te controleren en in het grote donkere gat van Facebook of een andere sociale media-app te duiken. Het is misschien niet altijd opzettelijk, soms kan het heel belangrijk zijn. Hoewel de gesprekken door deze onderbreking niet verder komen en je er uiteindelijk niet meer over praat zoals je merkt, is het geen tweerichtingsgesprek.

Dit is een dagelijkse episode in het leven van mensen geworden. Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet! Ten eerste irriteert het de persoon die tegen je praat. Bovendien is het langetermijneffect dat het je relaties met de mensen om je heen verpest.

Denk je niet dat het doel van de technologie en de ontwikkeling van sociale-mediaplatforms was om mensen over de hele wereld met elkaar te verbinden? Het lijkt er echter op dat het plan een averechts effect heeft gehad en dat het zich nu wentelen in de digitale wereld mensen isoleert.

Volgens de verschillende onderzoekers moet phubbing serieus worden genomen en lijken de gevolgen ervan gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid en relaties.

VOORKOMENDE TEKENEN VAN PHUBBING

Als u in een sociale situatie uw smartphone op een van de onderstaande manieren gebruikt, geeft dit aan dat u aan het phubben bent:

  • Een blik op je telefoon werpen terwijl je een één-op-één gesprek voert.
  • Je telefoon controleren terwijl je in gesprek bent
  • Beantwoord uw telefoon terwijl u in gesprek bent met iemand die daar fysiek aanwezig is.
  • Foto's online plaatsen.
  • Het controleren van uw sociale media-feeds.
  • Mensen sms'en of spelletjes spelen

Het is een van de syndromen van smartphoneverslaving. Het laat zien hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in de virtuele wereld in plaats van in een gesprek in het echte leven. Het komt vaak voor bij zowel tieners als volwassenen.

De phubber realiseert zich misschien niet dat het vertragen van het gesprek en het negeren van mensen in de buurt de persoon die met hem/haar in gesprek is, pijn kan doen. De persoon in contact kan het gevoel hebben dat de phubber hem/zij niet belangrijk vindt om een ​​gesprek mee te voeren, waardoor de relatie verslechtert.

WAT ZIJN DE SCHADE?

1. Je geeft je minder over aan gesprekken in het echte leven

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (3)

Het is een bewezen feit dat Phone snubbing of Phubbing de persoon die met u praat, kan afleiden, waardoor het gesprek zinloos wordt. Stel je voor dat je midden in een belangrijke discussie zit met je vriend, en hij begint plotseling door zijn Instagram-feed te scrollen of een telefoontje op te nemen. Zou jij het gesprek met hetzelfde enthousiasme kunnen voortzetten? Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of Applied Social Psychology gaven mensen aan wie werd gevraagd zich een scenario voor te stellen waarin ze werden gephubbed terwijl ze naar een nepgesprek keken, een negatieve reactie, en degenen die zich dat niet hadden voorgesteld. Bovendien zijn gesprekken waarbij iemand naar het scherm van zijn smartphone staart, minder bevredigend gebleken voor de andere persoon.

2. Geestelijke gezondheid en relaties lijden

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (4)

Phubbing kan ervoor zorgen dat de gephubde persoon buitengesloten wordt, maar kan hem of haar ook op afstand houden van de phubber. Het heeft een directe invloed op hun gevoel van eigenwaarde, controle, het gevoel van nabijheid of intimiteit, de gesprekskwaliteit en hun bestaan ​​in het leven van phubber. Welke relatie de phubber en phubbed ook hebben, het kan deze verpesten. Uit een van de onderzoeken bleek dat als uw partner of jullie beiden elkaar plagen, dit de huwelijkstevredenheid zal verlagen.

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (5)

Als je dat je levenspartner aandoet, laat je zien dat je hem of haar vernedert en het moment van jullie samenzijn, wat kan leiden tot een opvallende gedragsverandering ten opzichte van elkaar.

Phubbing kan ook depressie veroorzaken vanwege een laag tevredenheidsniveau in zowel het leven als aan het einde van de relatie.

3. De kwaliteit van interacties neemt af

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (6)

Een gesprek waarbij een smartphone niet in de buurt van mensen is, is vruchtbaarder en minder afleidend dan gesprekken met mobiele telefoons. Volgens sommige onderzoeken kan alleen al de aanwezigheid van je mobiele telefoon de gesprekskwaliteit, de verbinding en de nabijheid tussen mensen verminderen.

Vertrouw ons hierop: als je over iets belangrijks wilt praten en wilt dat de phubber ernaar luistert, houd de smartphone dan uit de buurt van hem of haar. Dan zou het gesprek gezonder en kwalitatief beter zijn.

4. Veroorzaakt overmatig gebruik van smartphones

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (7)

Niemand houdt ervan om genegeerd of buitengesloten te worden. Als jij iemand negeert, zullen zij vroeg of laat hetzelfde doen. Op dezelfde manier, als je iemand phubt, zullen ze hetzelfde gaan doen, dit zal hun smartphonegebruik verhogen. Blijkbaar zouden ze sociale media meer gaan gebruiken.

Uit hersenonderzoek blijkt dat het gevoel buitengesloten te worden geregistreerd wordt als daadwerkelijke fysieke pijn in de hersenen. Dus om de pijn te verzachten en het gevoel terug te krijgen dat ze erbij horen, gaan de phubbeden hun telefoons op allerlei manieren gebruiken.

5. Er komt niets goeds uit

Tot nu toe moet je je medelijden hebben met phubbed. Het is schokkend, maar het is waar dat phubber er ook last van heeft. Een onderzoek ondersteunt deze theorie: toen mensen werd gevraagd hun telefoon te gebruiken terwijl ze tijd doorbrachten en aan het dineren waren met familie en vrienden, voelden ze zich minder tevreden en genoten ze minder dan de mensen die geen smartphones gebruikten en zich in dezelfde situatie bevonden. Phubbing kan ook uw sociale gedrag beïnvloeden. Soms, als u druk bezig bent met het staren naar het scherm van uw telefoon terwijl u met uw gezin zit en iemand u plotseling een vraag stelt of u vraagt ​​op te letten, geeft u een onbeleefde reactie of maakt het u niets uit.

Daarom wordt er gezegd: technologie is een nuttige dienaar, maar een gevaarlijke meester! Zolang jij de controle hebt, werkt alles prima, maar als je de technologie laat domineren en de weg laat bepalen, kan dat gevaarlijk zijn.

HOE KAN JE HET STOPPEN OF CONTROLEREN?

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (8)

Het eerste dat u moet doen als u iets probeert te stoppen of onder controle te houden, is het probleem aanpakken. De phubber moet accepteren dat hij snauwt. Dan komt de volgende stap, de oplossing: de gewoonte onder controle houden of er helemaal mee stoppen.

  • Het stellen van strenge technologische regels, zoals het wegleggen van uw telefoon als u aan tafel zit, of het stil houden van uw telefoon tijdens een belangrijk gesprek, en het volgen ervan.
  • Oefen meditatie en mindfulness om de aandacht en concentratie in de echte wereld terug te krijgen
  • De mensen die gephubbed worden, moeten een rol spelen en geduld hebben. Ze moeten de phubber vertellen wat hij/zij doet.

In de meeste gevallen probeert de phubber je niet te beledigen, maar zijn ze op zoek naar een gevoel van betrokkenheid voor zichzelf. Dus, stop even en bedenk wat er mis had kunnen gaan. Welnu, zowel phubber als phubbed zijn op zoek naar inclusie, of het nu om de echte wereld of de virtuele wereld gaat.

Wat is phubbing? & Is het echt schadelijk? (2024)
Top Articles
Washington Journal | Series | C-SPAN.org
420 Natural 20/1 CA GG4 | Hybrid | Reservieren bei Cannabis ApothekeⓇ
William G. Nolan - Baker Swan Funeral Home
Risen Kaiser Horns
Barbara Roufs Measurements
Autozone Locations Near Me
Opsahl Kostel Funeral Home & Crematory Yankton
Stadium Seats Near Me
Oil filter Cross Reference - Equivafiltros
Becu Turbotax Discount Code
Relic Gate Nms
Lynchburg Arrest.org
Thomas the Tank Engine
Seattle Rub Rating
Food And Grocery Walmart Job
Dangerous Cartoons Act - Backlash
Gopher Hockey Forum
Mhgu Bealite Ore
Cyclefish 2023
Rosekellyppv
15:30 Est
New Jersey Map | Map of New Jersey | NJ Map
Friend Offers To Pay For Friend’s B-Day Dinner, Refuses When They See Where He Chose
Tyrone Unblocked Games Bitlife
Westgate Trailer Mountain Grove
Solid Red Light Litter Robot 4
Kneaders Franchise Cost
Dell Optiplex 7010 Drivers Download and Update for Windows 10
Eddy Ketchersid Obituary
Modesto Personals Craigslist
R Mariokarttour
Mybackpack Bolles
Does Iherb Accept Ebt
Valentino Garavani Flip Flops
Remembering the names of those who died on 9/11
Chevalier Showtimes Near Island 16 Cinema De Lux
Shirley Arica Unlock
Ftbt Ugly God Lyrics
Roe V. Wade: The Abortion Rights Controversy in American History?second Edition, Revised and Expanded (Landmark Law Cases and American Society) - Taylor, Bob: 9780700617548
Cavender's Boot City Lafayette Photos
Protegrity Restoration Reviews
Owen Roeder Tim Dillon
South Carolina Craigslist Motorcycles
Stihl Blowers For Sale Taunton Ma
Chess Unblocked Games 66
Intel Core i3-4130 - CM8064601483615 / BX80646I34130
Aces Fmcna Login
Thc Detox Drinks At Walgreens
Ups Carrier Locations Near Me
Agurahl The Butcher Wow
Sesame Street 4323
Latest Posts
Article information

Author: Aracelis Kilback

Last Updated:

Views: 6258

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aracelis Kilback

Birthday: 1994-11-22

Address: Apt. 895 30151 Green Plain, Lake Mariela, RI 98141

Phone: +5992291857476

Job: Legal Officer

Hobby: LARPing, role-playing games, Slacklining, Reading, Inline skating, Brazilian jiu-jitsu, Dance

Introduction: My name is Aracelis Kilback, I am a nice, gentle, agreeable, joyous, attractive, combative, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.